Vasárnap azért szeretek tarját készíteni, mert nem sok elfoglaltságot ad. A viszonylag rövid előkészítés után bármennyi ideig is készül, nem kell a konyhában állnom mellette. Elsőként egy saját receptet hoztam.
Hagymaágyon sült tarja
Hozzávalók
1 egész csont nélküli tarja (vagy egy fél, attól függ, hogy hány személyre főzünk)
4-5 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
fűszerek: só, bors, majoránna, rozmaring
2 dl fehér bor
Elkészítés
- A tarját megmossuk, lecsepegtetjük. A hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát felszeleteljük, a fokhagymagerezdeket ketté vágjuk.
- A hús minden oldalába késsel kis lyukakat szúrunk, és ezekbe dugjuk bele a fokhagyma darabokat, majd fűszerezzük: a sóval bedörzsöljük, borsozzuk, végül a zöld fűszereket is rászórjuk.
- A tepsibe beleszórjuk a hagymakarikákat, ráültetjük a fűszeres húst, végül aláöntjük a fehérbort.
160 fokos sütőben 2,5-3 órán át lefedve sütjük, majd levesszük róla a fóliát, és további 0,5 órát pirítjuk.
Tört krumplival tálaljuk, melyet meglocsolunk a hagymás szafttal.
A rozmaringból teafőzetet is készíthetünk, melynek felhasználása széles körű a népi gyógyászatban. Erről bővebben itt olvashatunk.
Kedves Egészségtudatos,
Örülök, hogy tetszett!
Tetszik ez a bejegyzés is, köszönöm. Ajánlom szíves figyelmetekbe a https://husetelek.wordpress.com/ oldalt.