Ugyan egész évben vásárolhatunk gombát, a szezonja tavasszal és ősszel van. Kellemes családi program a gombaszedés, ám arra minden esetben ügyeljünk, hogy az általunk szedett gombákat fogyasztás előtt bevizsgáltassuk egy szakemberrel (hacsak mi magunk nem vagyunk végzett gomba-bevizsgálók). Fontos az is, hogy gombát csak vesszőkosárba vagy papír-tasakba szedjünk (lényeg, hogy tudjon szellőzni), és ahány félét találunk, annyi zacskóba tegyük. Ez utóbbi azért fontos, mert ha egy mérges gomba keveredik a többi közé, az összes gombát meg kell semmisíteni, ami abban a zacskóban volt.
Ezt az ételt akkor kell elkezdeni, mielőtt gombászni indulunk. A hússzeleteket be kell pácolni pár órára, így sokkal ízletesebb lesz a fáradozásunk eredménye.
Hozzávalók
50 dkg csontozott tarja
60 dkg erdei gomba (a csiperke is tökéletesen megfelel)
3-4 gerezd fokhagyma
fűszerek: só, bors, majoránna, kakukkfű
1 dl olívaolaj
1 tojás sárgája
2 dl főzőtejszín
Elkészítés
- A húst szeleteljük fel. A fűszereket keverjük bele az olajba, és ezt a fűszeres keveréket kenjük rá a hússzeletekre. Tegyük egy tányérra, takarjuk le, és pár órára rakjuk be a hűtőbe.
- Egy teflonserpenyőben kezdjük el sütni a hússzeleteket az olajjal együtt, nyomjuk rá a fokhagymát, majd miután mindkét oldaluk megpirult, öntsünk alá 1,5 dl vizet. Fedjük le, és pároljuk 40-60 percen keresztül, amíg a hús porhanyós lesz. Ezalatt szeleteljük fel a megtisztított gombát.
- A puha hússzeleteket tegyük félre és a visszamaradt zsiradékban pároljuk meg a gombát. A tojás sárgáját keverjük bele a főzőtejszínbe.
- Amikor a gombánk megpuhult, öntsük rá a tojásos keveréket és forraljuk fel. Ha szükséges utánaízesítjük.
Sült krumplival és friss salátával tálaljuk.
A fertőtlenítő hatású kakukkfűről itt olvashatsz bővebben.
Szia!
Köszönöm ezt a remek bejegyzést. Nagyon megfogott. Kérlek, nézzétek meg a https://romaetelek.wordpress.com oldalt!