Ismét egy koreai finomság, melyet érdemes megkóstolni.
Hozzávalók
1 egész csontos tarja
1-1 csésze (2,5 dl) cukor és tengeri só
7 evőkanál barna cukor + 1 evőkanál tengeri só
2 teáskanál almaecet
A mártáshoz
4 evőkanál szója paszta
2-2 evőkanál chili paszta és szezámolaj
2-2 teáskanál méz és szezámmag
1 szál újhagyma
2 evőkanál dió
Elkészítés
- A megmosott húsról itassuk le a vizet. Keverünk össze 1-1 csésze sót és cukrot. A húst csontjával lefelé tegyük egy tepsibe, majd alaposan dörzsöljük bele a keveréket. Takarjuk le folpackkal és egy éjszakára tegyük be a hűtőbe.
- A sütőt melegítsük elő 150 fokra. Egy sütőtálcát vagy tepsit alaposan csomagoljunk be alufóliával majd ebbe tegyük bele a húst, és lefedve süssük 5-6 órán keresztül (a hús méretétől függően).
- Ezalatt alaposan keverjük össze a mártás hozzávalóit (amíg teljes egyneművé válik), a hagyma kivételével. Fogyasztásig tegyük hűtőbe, tálaláskor szórjuk meg a hagymával.
- Amikor a hús teljesen megpuhult, vegyük ki a sütőből. A sütőt melegítsük fel 250 fokra, vagy ha van, kapcsoljuk be a grillező funkciót.
- A 7 evőkanál cukrot, 1 evőkanál sót és az almaecetet jól összekeverjük és bekenjük vele a sült húst (főleg a tetején). Ezt a műveletet körültekintéssel végezzük, hiszen a hús forró.
- Tegyük vissza a felmelegített sütőbe és addig süssük, míg egy karamell réteg képződik a tetején (kb. 5-10 perc).
A sütőből kivéve azonnal szeleteljük fel és tálaljuk, mert 15-20 perc alatt kiszárad a teteje. Az íze két nap múlva is fenséges, csak a karamell-kéreg a tetején nehezen fogyasztható.
Az elkészített mártással és főtt rizzsel tálaljuk.
Kedves Egészségtudatos,
Köszönöm a kedves szavakat!
Remek bejegyzés, csak gratulálni tudok érte és köszönöm. Ajánlom szíves figyelmetekbe a https://karaj.cafeblog.hu/ oldalt.