Hozzávalók
1 kg tarja csont nélkül
A fűszerpasztához
1-1 teáskanál oregano, őrölt római kömény, őrölt kömény
2-2 teáskanál fokhagyma granulátum, füst ízű fűszerpaprika
1/2 teáskanál Cayenne bors
2 evőkanál barna cukor
1 evőkanál tengeri só
2 teáskanál sűrített paradicsom
5-5 evőkanál víz és olívaolaj
5 evőkanál olívaolaj
A mártáshoz
1 fej vöröshagyma
6 evőkanál ketchup
2-2 evőkanál almaecet, Worcester szósz és szójaszósz
Elkészítés
- Elkészítjük a fűszerpasztát: összekeverjük a száraz fűszereket, majd hozzáadjuk a vizet, az olajat és a sűrített paradicsomot. Egynemű elegyet készítünk belőle, és ezzel kenjük be a megmosott és szárazra törölt húst. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
- Amikor készítjük, a sütőt melegítsük elő 130 fokra. Az olajat felforrósítjuk, és a hús minden oldalát hirtelen megsütjük (kérgesítjük). A húst tegyük egy tepsibe. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a mártás többi összetevőjét és alaposan elkeverjük. Ezt a mártást ráöntjük a húsra.
- Egy sütőpapírt vizezzünk be, és ezzel takarjuk le a tepsit (a sarkoknál megcsavarva a papírt, hogy biztosan rajta maradjon). Ezután az egész tepsit becsomagoljuk alufóliába, és betesszük a sütőbe. 5 órán keresztül sütjük.
- A sütési idő leteltével kivesszük a tepsit a sütőből, és további 30 percig pihentetjük (úgy, ahogy van, becsomagolva).
- Ezután ízlés szerint szálakra tépkedjük egy húsvilla és kés segítségével, vagy nyesedéket tépkedünk belőle egy kés segítségével.
Szendvicsfeltétként (salátával, hagymával, uborkával, sajttal) vagy önálló ételként sült krumplival fogyaszthatjuk.
A keleten honos római kömény főzetét étvágytalanság ellen isszák. Erről itt olvashatsz bővebben.
Jó étvágyat kívánok!
Egy tökéletes receptet olvastam ezen bejegyzés terén,csak ajánlani lehet. Javaslom megnézni a https://csirkemell.cafeblog.hu oldalt. Ott is sok remek információ van.