Rilette – Francia húspástétom

Ez az étel reggelire, vacsorára, és vendégváráshoz is kiváló választás.

forrás: pixabay.com

Rillette

Hozzávalók

1 kg csontozott tarja

0,5 kg kacsaháj (vagy sertésháj, ha van vidéken ismerősünk, aki disznót vág)

1-3 dl száraz fehérbor

Fűszerek: 1-1 csapott evőkanál só, rozmaring, kakukkfű, és ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés

  1. A hájat kockára-, a húst csíkokra vágjuk.
  2. Egy nagyobb lábosban elkezdjük sütni a hájat. Amikor kezd olvadni hozzáadjuk a húst, és fedő nélkül, alacsony hőfokon, többször megkeverve, 45 percig pároljuk, majd felöntjük a borral (csak annyi kell, hogy ellepje a húst), és fűszerezzük.
  3. Kis rést hagyva, fedő alatt, alacsony hőfokon (épp csak gyöngyözzön) 2-3 órán át sütjük. Ezután kiszedjük a húst, és hagyjuk kihűlni. A pecsenyelét (ha maradt) elválasztjuk a zsírtól.
  4. A szálkáira szedett húst visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a leszűrt zsírt (és ha maradt, a pecsenyelét is). Csak annyi zsiradékra van szükség, amennyit a hús felvesz.
  5. Kisebb üvegekbe töltjük, és száraz, hűvös helyen tároljuk (ha nincs kamra, akkor hűtőben).

Hidegen-, frissen sütött házikenyérrel tálaljuk, de pirítóssal is nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »