Sült tarja Ssam mártással

Ismét egy koreai finomság, melyet érdemes megkóstolni.

fotó: pixabay.com

Hozzávalók

1 egész csontos tarja

1-1 csésze (2,5 dl) cukor és tengeri só

7 evőkanál barna cukor + 1 evőkanál tengeri só

2 teáskanál almaecet

A mártáshoz

4 evőkanál szója paszta

2-2 evőkanál chili paszta és szezámolaj

2-2 teáskanál méz és szezámmag

1 szál újhagyma 

2 evőkanál dió

Elkészítés

  1. A megmosott húsról itassuk le a vizet. Keverünk össze 1-1 csésze sót és cukrot. A húst csontjával lefelé tegyük egy tepsibe, majd alaposan dörzsöljük bele a keveréket. Takarjuk le folpackkal és egy éjszakára tegyük be a hűtőbe.
  2. A sütőt melegítsük elő 150 fokra. Egy sütőtálcát vagy tepsit alaposan csomagoljunk be alufóliával majd ebbe tegyük bele a húst, és lefedve süssük 5-6 órán keresztül (a hús méretétől függően).
  3. Ezalatt alaposan keverjük össze a mártás hozzávalóit (amíg teljes egyneművé válik), a hagyma kivételével. Fogyasztásig tegyük hűtőbe, tálaláskor szórjuk meg a hagymával.
  4. Amikor a hús teljesen megpuhult, vegyük ki a sütőből. A sütőt melegítsük fel 250 fokra, vagy ha van, kapcsoljuk be a grillező funkciót. 
  5. A 7 evőkanál cukrot, 1 evőkanál sót és az almaecetet jól összekeverjük és bekenjük vele a sült húst (főleg a tetején). Ezt a műveletet körültekintéssel végezzük, hiszen a hús forró.
  6. Tegyük vissza a felmelegített sütőbe és addig süssük, míg egy karamell réteg képződik a tetején (kb. 5-10 perc).

A sütőből kivéve azonnal szeleteljük fel és tálaljuk, mert 15-20 perc alatt kiszárad a teteje. Az íze két nap múlva is fenséges, csak a karamell-kéreg a tetején nehezen fogyasztható.

Az elkészített mártással és főtt rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »