Egészben sült bárány nyak

Szilveszterkor gyakran készítünk bárány-, vagy birka sültet. A báránynak finom tejes íze van, nem szükséges előkészíteni a főzéshez. A birkahúsnak már jellegzetes íze van, erről le kell szedni a faggyút, és minimum fél órára forró ecetes vízbe kell áztatni, majd hideg vízzel alaposan leöblíteni. Ezen eljárás által enyhül a jellegzetes íz, és finom ételeket készíthetünk belőle.

A bárányhúst általában vajon készítik el, de a zsír is jó választás lehet hozzá. A sültekhez tárkonyt, rozmaringot, és kakukkfüvet használhatunk, pörkölthöz pedig ezeket kiegészíthetjük borókabogyóval és szegfűborssal is.

fotó: pixabay.com

Hozzávalók

1 kisebb bárány nyak egyben (vagy 1,5 kg)

5 fej lilahagyma

3 dkg vaj

6 gerezd fokhagyma

1 db citrom

3 evőkanál olívaolaj

5 szál rozmaring

Elkészítés

  1. 2 szál rozmaringról leszedjük a leveleket, apróra vágjuk és beletesszük az olajba. Hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, és 2 gerezd fokhagymát préselve. Ezzel a páccal alaposan bekenjük a húst, és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Ahányszor tudjuk, kenegessük át a páccal.
  2. A húst kivesszük a pácból, besózzuk, és szélesebb lyukakat vágunk bele. Ezekbe beletesszük a maradék fokhagymagerezdeket feldarabolva. Kisebb lyukakat szúrunk bele, ezekbe pedig betűzdeljük a feldarabolt rozmaring ágakat.
  3. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A húst vajjal kikent tepsibe tesszük, és mellészórjuk a tisztított, negyedelt lilahagymát. Letakarjuk alufóliával és 80-100 perc alatt készre pároljuk. Amikor a hús puha, levesszük a fóliát, és 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
  4. Tálalás előtt 15 percig pihentetjük a húst.

Tört burgonyával vagy zöldségekkel is kínálhatjuk.

Az étvágyjavítóként is használatos rozmaringról itt olvashatsz bővebben.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: ,
Tovább a blogra »