Szilveszterkor gyakran készítünk bárány-, vagy birka sültet. A báránynak finom tejes íze van, nem szükséges előkészíteni a főzéshez. A birkahúsnak már jellegzetes íze van, erről le kell szedni a faggyút, és minimum fél órára forró ecetes vízbe kell áztatni, majd hideg vízzel alaposan leöblíteni. Ezen eljárás által enyhül a jellegzetes íz, és finom ételeket készíthetünk belőle.
A bárányhúst általában vajon készítik el, de a zsír is jó választás lehet hozzá. A sültekhez tárkonyt, rozmaringot, és kakukkfüvet használhatunk, pörkölthöz pedig ezeket kiegészíthetjük borókabogyóval és szegfűborssal is.
1 kisebb bárány nyak egyben (vagy 1,5 kg)
5 fej lilahagyma
3 dkg vaj
6 gerezd fokhagyma
1 db citrom
3 evőkanál olívaolaj
5 szál rozmaring
só
Tört burgonyával vagy zöldségekkel is kínálhatjuk.
Az étvágyjavítóként is használatos rozmaringról itt olvashatsz bővebben.